A Fogd a Kezem Alapítvány 1991-ben szülők és szakemberek kezdeményezésre alakult azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a napközi ellátásban azoknak az intellektuálisan akadályozott fiataloknak, akik nagykorúvá válva az oktatási rendszerből kikerültek. 1998-ban nyitott meg jelenlegi helyén az Alapítvány Terápia- és Munkaotthona, ahol a hangsúlyt kezdetektől a kézműves foglalkozásokra, s a munkán keresztüli fejlesztésre helyeztük. Az igényeknek megfelelően ezt követte egy évvel később a nyolc férőhelyes Szent Kinga Lakóotthonunk Pécs belvárosában, így a fiatalok egyre önállóbbak lehetnek a mindennapok során. 2007-től már nem csak nappali ellátást kínálhatunk, hanem elindult a foglalkoztatás is, így fiataljaink azóta munkabért kapnak munkájukért. 2017-ben nyílt meg támogatott lakhatásunk, ahol négy fiatalunknak van lehetősége az önálló életvitelre. 

Terápia- és munkaotthon

Terápia- és Munkaotthonunkban jelenleg 5 műhelyt működtetünk, délelőttönként munkával, délutánonként szabadidős, fejlesztős foglalkozásokkal, (ön)segítő, illetve tematikus  csoportos foglalkozással telik a nap. A fiatalok képességeiknek és érdeklődési körüknek megfelelően dolgoznak a Kreatív (merített papír füzetek, ékszerek és nyomdázott termékek), Gyertya, Bedolgozó, Terápiás (kerámia tárgyak) vagy Konyhai kisegítő műhelyekben. De napi tevékenységeink fontos része a szakember által irányított csoportos és egyéni mozgásfejlesztés is. Ezt követően vesznek részt mozgásszínházban és drámajátékokon, filmklubon és képzőművészeti foglalkozásokon, de itt kapnak helyet a életvezetéssel kapcsolatos tanácsadások is. 

Cím: 7634 Pécs, Kovács Béla utca 10.

Telefonszám: +3672 252 322

Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken 8 és 14 óra között.


Érdeklődő szülők részére összeállított tájékoztató anyagunk ide kattintva tölthető le.
Kérjük, látogasson el hozzánk! 

Szent Kinga Lakótthon

1999-ben a Kézenfogva Alapítvány „Fészek” programján nyert anyagi támogatással saját tulajdonú lakóotthont hoztunk létre kilenc felnőtt fiatal részére. A lakóotthon Pécs belvárosában, családi házas övezetben, környezetébe integrált kétszintes családi ház, hat leválasztott szobával, így hazatérve a fiataloknak lehetőségük van az elkülönülésre, szabadidejük hasznos eltöltésére, önellátásra és ház körüli munkák elvégzésére.

Cím: 7623 Pécs, Kandó Kálmán utca 5.

Munkatársunkat minden nap eléri a +36 70 883 0967-es telefonszámon (hétfőtől péntekig 17 és 20 óra között).

Támogatott lakhatás

A támogatott lakhatás olyan szolgáltatási forma, amely megfelelő feltételeket teremt ahhoz, hogy a fogyatékos emberek nyitottabb, családiasabb életmódot alakítsanak ki önmaguk számára. Célunk az igénybe vevők életkorának, egészségi állapotának és önellátási képességének megfelelően az önálló életvitel fenntartása, elősegítése. Mivel a támogatott lakhatás az egyén létező kapcsolatrendszeréből indul ki (szemben a hagyományos bentlakásos ellátásokkal), így személyesebb bánásmódot és nagyobb autonómiát tesz lehetővé. 
 
Alapítványunknál 2018 óta négy fiatalnak van lehetősége az önálló életvitelre Pécs Kertvárosában a Támogatott Lakhatás neve: Szent Natália Támogatott Lakhatás.
2020 óta 1 fő számára az Egyetemvárosban  Szent Anna Támogatott Lakhatás néven nyújtunk ilyen szolgáltatást.

Bérmunka

Alapítványunk bérmunkát vállal, akkreditált foglalkoztatóként is tevékenykedik.

Szervezetünk ennek keretein belül bérmunkát vállal, melyet telephelyünkön valósítunk meg.

Igény esetén kérjük, keresse szervezetünk intézményvezetőjét (+36 70 332 8811) vagy ügyvezetőjét (+36 70 455 1682) további egyeztetés céljából!

Munkaerő-piaci programok

A megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők számára munkaerőközvetítést partnerünk, a Special Pécs Fogyatékosokért Alapítvány végez. 

Fogd a Kezem Alapítvány munkaerő-piaci programok