Művészetterápia, tehetséggondozás
Visszatekintve az elmúlt 25 évre, a szakembereink hamar felismerték, hogy a képzőművészeti alkotás fontos eszköze annak, hogy a szürke hétköznapokat színesebbé és örömtelibbé tegyük a fiatalok és önmagunk számára egyaránt. Így a festés, rajzolás a mindennapjaink részévé vált, és közben kiderült, hogy vannak közöttük tehetségesek, igazi MŰVÉSZEK.
2010-ben a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében a Fogd a Kezem Alapítvány a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával közösen szervezett egy alkotótábort (SZÍN-TEREK), melynek a Művészeti Kar volt a helyszíne, és a művészeti karos hallgatók és fogyatékossággal élő művészek alkottak együtt egy hétig.
Két évvel később, 2012 nyarán sikerült újra megszervezni egy alkotóhetet (Special alkotóhét) a Fogd a Kezem Alapítvány napközijében, ez alkalommal értelmi sérült fiatalok alkottak 3 különböző művészeti területen, és most is csatlakoztak Művészeti Karos hallgatók.
Lenyűgöző alkotások születtek mindkét alkalommal.
Elkezdtük egyre inkább a művészi értékteremtés oldaláról nézni az értelmi sérült fiatalok alkotó tevékenységét, és az álmunkká vált, hogy alkotó tevékenységet, mint terápiás eszközt alkalmazzuk nemcsak a fiatalok fejlesztése, de a foglalkoztatásuk során is.
Munkatársainkkal többször látogatást tettünk napjaink egyik legismertebb ART BRUT Központjában, a Bécs mellett található mariaguggingi intézetben (itt be lehetne linkelni), ahol több, mint fél évszázados múltra tekint vissza a művészetterápia.
A Haus der Künstler sarkallt minket arra, hogy a napköziben a művészi tehetséggel megáldott értelmi sérült fiatalok számára megfelelő szakmai támogatást adjunk, hogy a képzőművészet számos területén fejlődhessenek.
Ezek a hagyományos akadémiai képzésben nem részesült alkotók képeinek nyers spontaneitása lenyűgöző őszinteséggel párosul. Bámulatra méltó az a szárnyaló szabadság, amellyel az alkotók figyelmen kívül hagyják a különböző irányvonalakat és művészeti trendeket.
Az alkotásaik élő bizonyítékai annak, hogy az intelligenciahányadosnak nincs semmi köze a művészi kreativitáshoz.
2013 januárjában valóra vált egy álmunk, megszületett az önálló művészeti műhely a napköziben.
Álmodunk tovább; egy a guggingi intézethez hasonló ART BRUT Központ és önálló galéria létrehozását Pécs belvárosában.

Elérhetőség: muveszeti.muhely@fogdakezemalapitvany.hu