A Fogd a Kezem Alapítvány 1991-ben szülők és szakemberek kezdeményezésre alakult azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a napközi ellátásban azoknak az intellektuálisan akadályozott fiataloknak, akik nagykorúvá válva az oktatási rendszerből kikerültek. 1998-ban nyitott meg jelenlegi helyén az Alapítvány Terápia- és Munkaotthona, ahol a hangsúlyt kezdetektől a kézműves foglalkozásokra, s a munkán keresztüli fejlesztésre helyeztük. Az igényeknek megfelelően ezt követte egy évvel később a nyolc férőhelyes Szent Kinga Lakóotthonunk Pécs belvárosában, így a fiatalok egyre önállóbbak lehetnek a mindennapok során. 2007-től már nem csak nappali ellátást kínálhatunk, hanem elindult a foglalkoztatás is, így fiataljaink azóta munkabért kapnak munkájukért. 2017-ben nyílt meg támogatott lakhatásunk, ahol négy fiatalunknak van lehetősége az önálló életvitelre.

Terápia- és munkaotthon

Terápia- és Munkaotthonunkban jelenleg 5 műhelyt működtetünk, délelőttönként munkával, délutánonként szabadidős, fejlesztős foglalkozásokkal, (ön)segítő, illetve tematikus  csoportos foglalkozással telik a nap. A fiatalok képességeiknek és érdeklődési körüknek megfelelően dolgoznak a Kreatív (merített papír füzetek, ékszerek és nyomdázott termékek), Gyertya, Bedolgozó, Terápiás (kerámia tárgyak) vagy Konyhai kisegítő műhelyekben. De napi tevékenységeink fontos része a szakember által irányított csoportos és egyéni mozgásfejlesztés is. Ezt követően vesznek részt mozgásszínházban és drámajátékokon, filmklubon és képzőművészeti foglalkozásokon, de itt kapnak helyet a életvezetéssel kapcsolatos tanácsadások is.

Cím: 7634 Pécs, Kovács Béla utca 10.

Telefonszám: +3672 252 322

Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken 8 és 14 óra között

Szent Kinga Lakótthon

1999-ben a Kézenfogva Alapítvány „Fészek” programján nyert anyagi támogatással saját tulajdonú lakóotthont hoztunk létre kilenc felnőtt fiatal részére. A lakóotthon Pécs belvárosában, családi házas övezetben, környezetébe integrált kétszintes családi ház, hat leválasztott szobával, így hazatérve a fiataloknak lehetőségük van az elkülönülésre, szabadidejük hasznos eltöltésére, önellátásra és ház körüli munkák elvégzésére.

Cím: 7623 Pécs, Kandó Kálmán utca 5.

Munkatársunkat minden nap eléri a +3670 332 8812-es telefonszámon (hétfőtől péntekig 17 és 20 óra között).

Támogatott lakhatás

A támogatott lakhatás olyan szolgáltatási forma, amely megfelelő feltételeket teremt ahhoz, hogy a fogyatékos emberek nyitottabb, családiasabb életmódot alakítsanak ki önmaguk számára. Célunk az igénybe vevők életkorának, egészségi állapotának és önellátási képességének megfelelően az önálló életvitel fenntartása, elősegítése. Mivel a támogatott lakhatás az egyén létező kapcsolatrendszeréből indul ki (szemben a hagyományos bentlakásos ellátásokkal), így személyesebb bánásmódot és nagyobb autonómiát tesz lehetővé. Alapítványunknál 2018 óta négy fiatalnak van lehetősége az önálló életvitelre Pécs Kertvárosában.

Bérmunka

Munkaerő-piaci programok

A megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők számára munkaerőközvetítést partnerünk, a Special Pécs Fogyatékosokért Alapítvány végez.