Rólunk

Küldetésünk
Egyediek, megismételhetetlenek és sokszínűek vagyunk. Küldetésünk 24 éve a partneri viszony kialakítása az értelmi sérült emberekkel és családtagjaikkal, a másság szélesebb körben való elfogadtatása és az esélyegyenlőség elősegítése.

Alapítvány fő tevékenységei, céljai
A sérült emberek önérdek-érvényesítő képességének erősítése, életminőségének javítása foglalkoztatással, művészeti fejlesztéssel, rekreációs lehetőségek biztosításával, csoportos és egyéni mozgásfejlesztéssel, jogi és életvezetési tanácsadással.
Az alapítvány Napközijében történő foglalkoztatás során olyan hozzáadott értékkel rendelkező termékek előállítása, amelyek közvetve növelik a társadalom érzékenységét, és segítenek a fogyatékossággal élő fiatalok elfogadásában. A termékek eladásával olyan bevétel realizálása, amely az alapítvány fenntartására kerül visszafordításra.

szlogen_fogda_web

Alapítvány intézményei, szolgáltatási tevékenységei, tapasztalatok, eredmények
Az Alapítvány első intézménye az 1991 óta működő, saját tulajdonú Napközink, ahol 40 fő részére biztosítunk nappali ellátást, közülük 36 fiatalt foglalkoztatunk különböző műhelyekben és munkakörökben.
A műhelymunka során az értelmi sérült fiatalok elsajátíthatják azokat a technikákat, amelyek lehetővé teszik azt, hogy a meglévő képességeiket a lehető legjobban tudják hasznosítani.
Szent Kinga Lakóotthonunkat 1999-ben hoztuk létre, szintén a fenti célok érdekében. Kilenc felnőtt értelmi és más fogyatékossággal élő lakó részére biztosítjuk az önálló felnőtt élet lehetőségeit 4 segítő közreműködésével.
EVS Mobilitás szolgáltatásunk 2001 óta működik, 18-30 év közötti magyar önkéntesek küldése és külföldi önkéntesek fogadása Európai Unión belül, melynek keretében folyamatosan 2-4 külföldi önkéntes segíti és színesíti a szakmai munkánkat, a Napközi és a Lakóotthon életét.
Az EVS program lehetőséget nyújt a 18-30 év közötti fiataloknak, hogy fejlesszék képességeiket, kipróbálják magukat egy idegen környezetben, új kapcsolatokra tegyenek szert, és nem utolsó sorban elsajátítsanak egy idegen nyelvet. A program célja, hogy fejlessze és tudatosítsa a szolidaritás és tolerancia értékeit a fiatalok körében, és hosszabb távon előmozdítsa az európai társadalmi kohéziót. Emellett támogatja a fiatalok aktív polgári részvételét és ösztönzi őket, hogy részt vegyenek az őket is érintő döntésekben.
Alapítói és működtetői vagyunk a 2010-ben útjára indult Special Pécs Klaszternek, egy széleskörű együttműködéseken alapuló, innovatív modellnek Pécsett és vonzáskörzetében, mely hatékonyan segíti a fogyatékos emberek integrációját a társadalmi élet több területén: kultúra, szolgáltatások, oktatás, egészségügy, munkaügy, foglalkoztatás, szabadidő, egy egész életén át.
2004 óta működtetünk Támogatott Foglalkoztatás Szolgáltatást, mely eddig kb. 150 fő nyílt munkaerő-piaci elhelyezését tette lehetővé.