Ability Café™

2013-ban saját kezdeményezésre indult programunk célja a fogyatékos emberek integrációját és befogadását erősítő társadalmi kampány megvalósítása Pécs város frekventált kávéházaiban és éttermeiben. 2014 júniusában az Adjuk össze gyűjtésnek köszönhetően a befolyt összegből egyenruhákat varrattunk. 2015-ben Sozial Marie-díjra jelölték a programot, ahol nagyobb nyilvánosság is megismerhette kidolgozott szakmai programunkat. Az egykori kampány ma már működő programmá nőtte ki magát, amelynek végső célja a jövőben egy saját kávézó nyitása Pécsett, melyet intellektuálisan akadályozott emberek üzemeltetnek. Nagy örömünkre a programhoz 2015 és 2018 között több szervezet is csatlakozott, Orosházán (2015), Gyulán (2017) és Békéscsabán (2018) is találkozhatnak felszolgáló fiatalokkal a vendégek. Így a vendégek beszélgetés, kiszolgálás közben megtapasztalhatják a résztvevő fiatalok jelenlétét úgy, hogy nem a fogyatékosságuk ténye, hanem emberi értékeik kerülnek a középpontba. 2020 első feléig minden pénteken a Reggeliben (Pécs, Király utca 23-25.) találkozhattak fiataljainkkal az Ability Friday keretein belül. 2020-2021-ben pályázati program ( „Ability Café Itt befogadtak! Te elfogadsz? ) keretein belül újítottuk meg a képzési anyagot és újabb fiatalok csatlakoztak a programunkhoz.

Sajnos az aktuális COVID helyzet miatt programunk szünetel.

Neked munka, nekem álom!

Sokunknak természetes, hogy bármiben kipróbálhatjuk magunkat, legyen az kézműves munka, számítógépek szerelése vagy árupakolás. Fiataljainknak azonban ezek olyan álmok, amik csak ritkán teljesülnek. A Salva Vita Alapítvánnyal közös szervezésben indított Neked munka, nekem álom! napon a fogyatékos résztvevők fél napig együtt dolgozhatnak egy számukra érdekes munkahely munkatársával, egy őket érdeklő munkakörben, és testközelből figyelhetik meg egy munkavállaló mindennapi tevékenységeit. E nyílt napon a fogyatékos emberek bemutatkozhatnak, míg a munkáltatók és a munkahelyi közösség megismerheti a hozzájuk érkező résztvevő egyéni adottságait, képességeit, személyiségét.

Art Brut szeminárium

2015 szeptemberében a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködve kezdtük el Art Brut! – integrált művészeti szemináriumunkat. A  szabadon választható speciális szeminárium célja a felnőtt intellektuális akadályozottsággal élő képzőművész alkotók, illetve aképzőművész szakok hallgatói közötti kapcsolatkeresés, a művészet forráskutatása, az Art Brut jelenideje. Fiataljaink így egyfajta vendéghallgatóként betekintést kapnak az egyetemi életbe a szorgalmi időszak minden második hetében, míg a hallgatók inspirációt gyűjthetnek fiataljaink őszinte, gátlásoktól mentes alkotási folyamatából.