A még csak két éves magyarországi múlttal rendelkező pécsi székhelyű FleXoco Kft. 2015-ben több elismerést is kapott a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásért. Az év végére már 23 fővel termelő vállalkozás cégvezetője szerint nincsen semmi csoda, csak egyszerűen szeretnék – ahogyan a cégfilozófiájukban is fellelhető –, hogy a munkatársaik folyamatosan jobb munkafeltételek mellett dolgozhassanak.
Karl Ákossal beszélgettünk.

– Német és dán szakmai befektetőkkel büszkélkedhetnek. A munkavállalási esélyegyenlőség, gyanítom, azokban az országokban alapnak számít.
– Kétségtelen, hogy a skandináv területeken a szociális érzékenység talán látványosabban jelen van, vagy legalábbis van egy ilyen képünk róluk, de a mi indulási érveink ennél egyszerűbbek és praktikusabbak voltak. Nem találtunk ugyanis elegendő minőségi munkaerőt, ezért elkezdtünk gondolkodni alternatív megoldásokban. Ilyen volt például, hogy a már meglévő munkatársainkat kértük meg további ajánlásokra, de ekkoriban találkoztunk a Speciál Pécs Fogyatékosokért Alapítvánnyal is, amelytől hatékony szakmai segítséget kaptunk.

Társadalmi szerepvállalás, pénzügyi eredményekkel
A FleXoco Kft. 2013-ban, dán és német szakmai befektetőkkel alakult meg, élelmiszergyártó és feldolgozó kisvállalkozás. Éves forgalma 1,3 milliárd forint.
Az alapításakor a cég 8 fő alkalmazottal indult, amely mára 23 főre bővült. Fő termékei a melegital-automaták feltöltésére gyártott melegital porok (Moouw és Wonderful Drinks márkák), elsősorban exportra történő gyártása, de ezen kívül skandináv és német megrendelők részére bérgyártást is végeznek. Folyamataik, rendszereik és aktivitásaik tervezésekor különös figyelmet fordítanak a fogyatékkal élők helyzetére.
A jelenlegi létszámból nem egészen 20 százaléka fogyatékkal élő munkavállaló, de kitűzött céljuk, hogy ezen az arányon tovább javítsanak.
– Számunkra elengedhetetlen a folyamatos törődés a vevőinkkel, kollégáinkkal, partnereinkkel és környezetünkkel – mondja Karl Ákos. – Ez azt is jelenti, hogy különös figyelmet fordítunk a megváltozott munkaképességűek alkalmazásakor a körülményeikre, az integrációra és az ép kollégák aktív bevonására.

Szvacsekné Gitta, alapítványunk ügyvezetője és Karl Ákos a 2015. december 3-án megtartott partnertalálkozón és kiállításmegnyitón.
Szvacsekné Gitta, alapítványunk ügyvezetője és Karl Ákos a 2015. december 3-án megtartott partnertalálkozón és kiállításmegnyitón.

– Megváltozott munkaképesség: szinte benne van a szóhasználatban, hogy a normálistól eltérő, más, talán nehezebben kezelhető. Beigazolódtak ezek a félelmek?
– Nem, semmiképpen. Már a cég indulásánál eldöntöttük, hogy elfogadó, nyitott munkahelyet fogunk működtetni, és az első pillanattól kezdve foglalkoztattunk megváltozott munkaképességűt.
– Miben másabbak ők? Mennyire igényelnek plusz energiaráfordítást?
– Kétségtelen, hogy az egészséges munkaerőhöz képest átlag feletti odafigyelést igényelnek, de elárulok egy nagy titkot: ez csak eleinte van így, később ez a figyelem kamatostul megtérül.
– Hogyan?
– Mi egyértelműen azt tapasztaltuk, és ezt akár számokkal is bizonyítható, hogy a kezdeti gondoskodás a megváltozott munkaképességűek teljesítményénél számottevő hatékonyságnövekedést eredményez. Nálunk egyébként a munkatársak teljes önállóságot kapnak a munkájuk során, kizárólag az előre meghatározott és elfogadott úgynevezett „sarokpontokat” kell betartani. Nincs napi szintű „vállveregetés”, függetlenül attól, hogy ki milyen egészségügyi vagy mentális helyzetben van. Számomra egyébként öröm látni sokszor azt a fejlődést, amely során egy megváltozott munkaképességű munkatársunk egyre önállóbban és láthatóan önbizalommal végzi a munkáját.

FleXoco: Fogyatékosság-barát Munkahely
A Salva Vita Alapítvány 2010-ben vezette be a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést, hogy az álláskereső fogyatékkal élő emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását támogassa. Nagy-Britanniában több mint 20 éve működik nagy sikerrel egy hasonló program, az elismerés logóját jelenleg 4700 munkáltató használja, köztük például az Esso, a Pfizer, a Bank of England, a British Airways és a Brit Igazságügyi Minisztérium is.
Az elismerést minden évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az American Chamber of Commerce in Hungary, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány közösen adja át a pályázati feltételeket teljesítő munkáltatóknak.
A Fogyatékosság-barát Munkahely elismerés alapja a folyamatos fejlesztés. Azon munkáltatók pályázhatnak az elismerésre, amelyek vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékkal élő emberek toborzásával, foglalkoztatásával, megtartásával kapcsolatos gyakorlatukat.
(Forrás: fbm.hu)

– A jelenleg hatályos törvények szerint persze a munkáltató adókedvezményt is érvényesíthet, ha megváltozott munkaképességűt foglalkoztat. Gondolom, ez sem volt utolsó szempont…
– Mi ezt a kedvezményt eddig nem érvényesítettük, de amennyiben olyan beruházást fogunk végrehajtani, amely során a megváltozott munkaképességű munkatársunk foglalkoztatásának technikai feltétele szükségessé teszi, például munkabiztonsági és akár ergonómiai szempontok miatt, természetesen nem mondunk le a lehetőségről. Ezzel együtt fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a FleXoco-nál bérkülönbségek sincsenek ebből a megközelítésből.

Év Esélyteremtő Munkahelye
A díjat 2008-ban hozta létre három, fogyatékosokat támogató szervezet. Akkor a Fogd a Kezem Alapítvány, a Szimbiózis Alapítvány, az Életet Segítő Alapítvány alkotta civil összefogás mintegy százötven céget vett górcső alá egyelőre az ország három, a közép-dunántúli, a dél-dunántúli és az észak-magyarországi régiójában abból a szempontból, hogy milyen hangsúlyt fektetnek a társadalmi felelősségvállalásra.
A hagyományt folytatva 2015-ben a Fogd a Kezem Alapítvány munkaerő-piaci szolgáltatói tevékenységét folytató Special Pécs Fogyatékosokért Alapítvány a Dél-dunántúli Régióban ismeri el azon cég(ek) erőfeszítéseit, melyek tevékenysége példamutató volt annak megteremtésében, hogy a munkavállalók a társadalmi, etnikai, vallási és nemi helyzetüktől függetlenül, az emberi méltóságukat megőrizve juthassanak hozzá a képességeiknek megfelelő munkavégzési lehetőségekhez, és a teljesítményükért járó méltányos munkabérhez.

– Idén több elismerést is kaptak ehhez kapcsolódó vállalásaik, tevékenységük miatt.
– Igen, aminek természetesen nagyon örültünk. Tavasz óta használhatjuk a Fogyatékosság-barát Munkahely logót, valamint december 3-án kaptuk meg a Fogd A Kezem Alapítvány és a Speciál Pécs Fogyatékosokért Alapítvány elismeréseként az Év Esélyteremtő Munkahelye díjat is, de nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy mi vagyunk jelenleg Magyarország egyetlen Fair Trade-vállalkozása is.
– Gratulálunk! Mi ennek a története?
– Egy nemzetközi, de Európában bonni székhelyű szervezet a jogosult ennek a címnek az adományozására, és azok a vállalkozások kaphatják, amelyek kizárólag Fair Trade-alapanyagokból dolgoznak. Ezeket a vállalkozásokat először is auditálják, nálunk idén augusztusban jártak, majd október végén értesítettek a használati jog odaítéléséről. Mi a Fair Trade körülmények között gyártott kakaó és cukor felhasználása miatt kaptuk a címet.
Nagyon örülünk ennek is, mint minden elismerésnek, amely tovább erősít bennünket, hogy a társadalmi tudatos működés és az úgynevezett méltányos kereskedelem kifizetődő, nem csak az emberbaráti szempontok miatt.

Az interjú forrásmegjelölés mellett szabadon átvehető és korlátozás nélkül felhasználható!

Zámbori Bíró Tamás